Klachten en ongemakken

Een zwangerschap zorgt voor veel verandering in je lichaam. Een zwangerschap verloopt dan ook nooit zonder het opspelen van kwaaltjes of ongemakken. De ene vrouw heeft veel meer last van ongemakken dan de ander. Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende zwangerschapsklachten. De meeste ongemakken zijn heel normaal en niets om zorgen over te maken. Maak je je toch zorgen, neem dan contact met ons op.

Veel voorkomende klachten

Aambeien

Onder invloed van het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten tijdens je zwangerschap slapper. Dit vergroot de kans op aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en veroorzaken bij harde ontlasting veel pijn. Persen kan de klachten verergeren.

Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen

  • kies vezelrijk voedsel
  • drink veel water
  • train je sluitspier
  • beweeg regelmatig
  • ga rustig op het toilet zitten

 

Afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. De extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in het bekkengebied en de vagina. Als de afscheiding niet vies ruikt, is het niet erg. Gebruik geen inlegkruisjes, maar verschoon regelmatig je (katoenen) ondergoed.

Is er sprake van een vaginale schimmelinfectie dan kun je bij je huisarts een crème krijgen. Ook kun je bij de drogist of apotheek zelf een crème kopen (Canesten). Je hebt dan meestal last van jeuk, een geïrriteerd en branderig gevoel en veel witte brokkige afscheiding.

Bandenpijn

Bandenpijn is een vervelende, stekende/scherpe pijn aan de zijkanten van de onderbuik. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden. Door de groei komt er veel druk en rek op de banden te staan en dit kan die pijn veroorzaken. Bandenpijn is niet schadelijk. Meestal verdwijnt de bandenpijn in de loop van uw zwangerschap.

Bekken- en rugklachten

In de zwangerschap verweekt het bekken. Gelukkig maar, want dit zorgt er bij de bevalling voor dat het kind makkelijker door het baringskanaal past.
Je gewicht neemt toe en sommige vrouwen krijgen last van pijn in het bekken. Meestal zit de pijn aan de voorkant van het bekken bij het schaambot, in de heupen en/of in de onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven.

Tips:
  • Verdeel je gewicht over beide benen (ga niet lang op één been staan)
  • Loop de trap vlot op, neem tree voor tree en probeer het traplopen eventueel te verminderen
  • Probeer je benen niet te ver uit elkaar te laten gaan, bijvoorbeeld wanneer je uit het bed stapt
  • Neem regelmatig momenten van rust
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding staan, zitten of liggen
  • Wordt je door de pijn belemmerd in het dagelijkse functioneren, meldt het dan bij ons. In dat geval is fysiotherapie een goede keuze. Bijna altijd verdwijnt deze pijn langzaam na de bevalling.

 

Bloedverlies

Veel zwangere vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap last van een klein beetje bloedverlies. Vaak is een bloeding het gevolg van een betere doorbloeding van de baarmoedermond. Zoals ook tandvlees- of neusbloeding vaker kan voorkomen, zo bloedt ook de baarmoedermond sneller. Het bloedverlies kan dan ook ontstaan na hard hoesten, niezen, harde ontlasting of na geslachtsgemeenschap. In dit soort gevallen gaat het dan om wat druppels soms rood, bruin of roze bloedverlies. Vaak neemt dit bloedverlies ook snel weer af. Dit betekent niet dat vrijen niet meer mogelijk is.

Bloedend tandvlees

Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Er zijn aanwijzingen dat ontsteking van het tandvlees kan leiden tot vroeggeboorte.

  • Poets je tanden 2 keer per dag met een zachte tandenborstel
  • Flos elke dag
  • Neem bij pijn contact op met je tandarts

 

Harde buiken

Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Harde buiken geven geen ontsluiting. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook gevoeliger. Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Harde buiken kunnen geen kwaad. Indien je veel last hebt van harde buiken, is het verstandig om wat meer rust te nemen. Neem contact met onze spoedlijn op indien de harde buiken pijnlijk en regelmatig worden en niet afzakken bij rust.

Jeuk

Vroeg of laat in de zwangerschap krijgt 20% van de vrouwen te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk. Vaak begint het op je buik en breidt het zich uit over je hele lichaam.

Tips:
  • Draag katoenen kleren
  • Probeer niet te krabben
  • Neem wisselbaden waarbij je eindigt met koud water
  • Leg ijskompressen op je huid
  • Drink minimaal 2 liter water per dag om afvalstoffen beter af te kunnen voeren

Je lever kan door alle hormoonveranderingen minder goed functioneren. Hierdoor komen er meer galzouten in de bloedbaan en dat kan jeuk veroorzaken. Neem bij veel jeuk; met name jeuk aan handpalmen en voetzolen altijd contact op met ons.

Maagzuur

Maar liefst 50 tot 75 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van maagzuur. Meestal begint dat al in de 5e maand en naarmate je zwangerschap vordert kan het erger worden.

Tips:
  • Het laten staan van te vet eten, uien, pittig gekruid eten en sterke koffie
  • Probeer eens 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote
  • Melk of vanillevla kan verlichting bieden. Je kunt ook veilig een maagzuurremmer nemen zoals Rennies, Maalox, Antagel, Gaviscon.

 

Misselijkheid

De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta het hCG-hormoon aan. Van dit hormoon kun je behoorlijk misselijk worden. Soms alleen ‘s ochtends, soms de hele dag door. Na 16 weken zwangerschap neemt de misselijkheid doorgaans af.

Tips:
  • Voor het opstaan wat (droogs) eten
  • De maaltijden verspreiden over de dag
  • Iets eten voor het slapen gaan
  • Voldoende rust nemen en stress vermijden
  • Wanneer de misselijkheid zo erg wordt dat je niets binnen houdt, neem dan contact met ons op.

 

Spataderen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Blijven ze daarna nog zichtbaar dan zijn er ook mogelijkheden om ze te laten verwijderen.

Tips:
  • Zorg dat je regelmatig beweegt
  • Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen
  • Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen
  • Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

 

Striae

Door de snelle groei van je buik en borsten kunnen de elastische vezels van je huid scheuren, waardoor paarsrode strepen ontstaan. Na verloop van tijd vervagen deze strepen wel en worden lichter van kleur, maar zullen nooit helemaal meer verdwijnen. Afhankelijk van de elasticiteit van de huid (hoe ouder je wordt, hoe soepeler de huid) en de mate waarin je buik groeit kun je striae krijgen. Crèmes houden je opperhuid soepel; maar voorkomen helaas geen striae. Het kan schelen om op je gewicht te letten en niet te veel gewicht in korte tijd aan te komen.

Vermoeidheid

In het begin en aan het einde van de zwangerschap kost de groei van het kind veel energie. Hierdoor zul je juist in deze perioden last kunt hebben van vermoeidheid.

Vaak plassen

Door verhoogde druk van de baarmoeder op de blaas, meer vocht in je lichaam en verslapping van de urinebuis door hormonen moet je tijdens de zwangerschap vaak naar het toilet. Probeer goed uit te plassen zodat bacteriën geen kans hebben in je blaas. Als je klachten hebt met plassen zoals heel frequent aandrang zonder weinig resultaat of pijn in de onderbuik (zeurderig gevoel) of onderrug: laat dan de urine controleren bij de huisarts.

Wanneer bellen?

Geef jouw klachten altijd aan ons door tijdens het spreekuur. Maak je je zorgen, twijfel je over een klacht of verergert een klacht? Wacht niet tot een volgend spreekuur, maar bel ons direct.