Miskraam

Helaas verloopt niet elke zwangerschap goed. Een zwangerschap kan onverhoopt eindigen in een miskraam. Een hele verdrietige gebeurtenis die bij 1 op de 10 zwangerschappen voor komt.

miskraam amsterdam bilderdijk

In ’t kort

 • Bloedverlies en/of buikpijn zijn de eerste tekenen van een miskraam
 • Je kunt er niks aan doen
 • Bel ons bij ongerustheid
 • Na een miskraam is lichamelijk en geestelijk herstel nodig
 • Je kunt weer zwanger worden

Wat is een miskraam?

Soms merk je het optreden van een miskraam eerst aan het gevoel alsof je ongesteld wordt (bloedverlies en/of buikpijn). Soms merk je helemaal niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is; dit heet een missed abortion.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 12 tot 16 weken: het embryo is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Het kan ook voorkomen dat er geen embryo zichtbaar is op de echo maar alleen een lege vruchtzak. Je zwangerschapstest is dan evengoed wel positief. Het komt dan ook vaak als een grote schok als de echoscopist je vertelt dat de zwangerschap niet intact is.

Een miskraam komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Hoe kan een miskraam beginnen?

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatie-achtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Onthoud wel dat de verschijnselen bij elke vrouw anders zijn. Bloedverlies bij een miskraam kan heel heftig zijn en soms wel meer dan een week aanhouden. Je kunt een aantal doordrenkte maandverbanden per dag, stolsels (klonten bloed) of het vruchtzakje verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken. Je mag paracetamol innemen tegen de pijn (1000mgr a 4-6uur; max 3000mgr per dag).

Belinstructies bij een miskraam

Neem bij de volgende verschijnselen contact op met de spoedlijn 020 592 38 98:

 • Overmatig bloedverlies. Dit betekent dat de verbanden binnen een half uur helemaal doordrenkt zijn of dat er meerdere grote stolsels verloren worden (> eigrootte). Soms wordt je bloeddruk erg laag en kun je het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen.
 • Extreme buikpijn of schouderpijn
 • Koorts >38°C
 • Ongerustheid

Als de miskraam is vastgesteld

Er zijn 3 mogelijkheden als de miskraam is vastgesteld:

 • Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
 • Medicamenteuze behandeling
 • Curettage
Medicijnen

Door tabletten in de vagina in te brengen kan een miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Je krijgt de medicijnen via de gynaecoloog; je moet hiervoor eerst op consult in het ziekenhuis. Voor het inbrengen van de medicijnen hoef je niet naar het ziekenhuis, dit kun je thuis op een zelf te kiezen moment doen. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 min. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een klein risico op complicaties.

Verwerking miskraam

Na de miskraam kan de wereld even voor je stilstaan. Veel vrouwen zullen zich lichamelijk en emotioneel leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. Wij zijn er voor de zorg rondom een miskraam. We nemen altijd contact met je op en zullen je informeren en begeleiden. Eventueel volgt een verwijzing naar een gynaecoloog. Bij vragen of problemen mag je altijd contact met ons opnemen!

Lichamelijk

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 – 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 6 weken op gang komen. Lichamelijk kun je weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Schok, ongeloof, boosheid of ontkenning. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar tijd voor nodig is. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! Een miskraam is helaas niet te voorkomen of te behandelen. Het wordt niet veroorzaakt omdat je zo hard hebt gewerkt, hebt gevreeën of gesport. Wel kun je een verhoogd risico hebben op een miskraam zoals bij roken, alcoholgebruik en bepaalde infecties.

De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.

Vertellen of niet

Als je je zwangerschap aan veel mensen hebt verteld, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven. Misschien weten alleen jij en je partner over de miskraam en wil je niet dat anderen op de hoogte zijn van je miskraam. Aan de andere kant: je kunt waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Het kan prettig zijn over de miskraam te praten, zowel met elkaar als met anderen.