Voeding baby

Tijdens de zwangerschap is het goed om na denken welke voeding je aan de baby wilt geven. Moedermelk is natuurlijke voeding voor je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten en is volledig afgestemd op de behoefte van je baby. Indien je geen borstvoeding wilt of kunt geven is flesvoeding een goed alternatief.

voeding baby De Bilderdijk

In ’t kort

  • Borstvoeding of flesvoeding
  • Bereid je voor
  • Hulp van kraamverzorgende of lactatiekundige

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. We zullen er altijd naar streven de baby binnen een uur na de geboorte aan de borst te leggen. De meeste baby’s gaan binnen dit uur vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. De baby drinkt meestal bij de eerste keer aanleggen een paar druppels. De eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die de baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als de baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij zelf gaan drinken. De kraamverzorgende of verpleegkundige helpt je hierbij.

Rust en veel oefenen en stimuleren is belangrijk voor het goed slagen van de borstvoeding. We adviseren je de eerste dagen na de bevalling niet te veel bezoek uit te nodigen, zodat je voldoende tijd en rust hebt voor de borstvoeding.

Als de borstvoeding niet goed op gang komt, zullen we kijken naar de oorzaak hiervan. Het kan zijn dat we je adviseren om een kolf te huren of om de baby bijvoeding te geven naast de borstvoeding. In geval van problemen bij borstvoeding zullen we je adviseren contact op te nemen met een lactatiekundige.

Flesvoeding

Indien je flesvoeding gaat geven aan de baby, koop dan zuigelingenvoeding 1. Deze lijkt het meest op moedermelk. Meestal is de voeding gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Op de verpakking staat ‘volledige zuigelingenvoeding’, dat betekent dat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft in de voeding zitten. Wij of de kraamverzorgende zal je informeren hoe je de hoeveelheid voeding doseert in de eerste week van de geboorte. Soms is het nodig om de baby naast borstvoeding ook flesvoeding te geven.

Koop twee flesjes voor de eerste week met een kleine maatverdeling. Soms is het even zoeken voordat je een fles en speen hebt gevonden die voor jouw baby prettig is. Let op dat je de voeding hygiënisch bereid. Kook de fles en speen de eerste keer voordat je het gebruikt uit in kokend water (ongeveer 5 minuten) en daarna elke week.