Locatie bevalling

Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij en je partner je het meest veilig voelen. Zolang er geen medische reden is voor een ziekenhuisbevalling, is de keuze aan jou. Je kunt tot op het laatste moment van gedachten veranderen, maar het kan voorkomen dat er tijdens de zwangerschap of de bevalling een indicatie ontstaat om jullie naar de gynaecoloog door te verwijzen.

locatie bevalling in Amsterdam De Bilderdijk

In ’t kort

  • Tijdens de bevalling bepaal je zelf waar je wilt bevallen als er geen medische reden is voor een ziekenhuisbevalling
  • Je kunt thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis bevallen
  • Ontspanning is belangrijk om de bevalling vlot te laten verlopen
  • Hou er rekening mee dat een bevalling anders kan verlopen dan jij bedacht hebt
  • In de meeste ziekenhuizen kun je een rondleiding volgen
  • Controleer jouw zorgverzekering voor de mogelijke eigen bijdrage

Waar bevallen?

In Nederland kun je kiezen of je thuis, in een bevalcentrum of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling de knoop door te hakken waar je wilt bevallen. In principe komt een van onze verloskundigen eerst bij jou thuis kijken hoe het met je gaat en hoe ver in de bevalling je bent. We zullen je nogmaals vragen waar je wilt bevallen. Weet dat je ook nog tijdens je bevalling van gedachten kan en mag veranderen.

De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

Maar het kan ook zijn dat we je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. In veel ziekenhuizen zijn er regelmatig rondleidingen. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze.

Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig. We staan overal voor open zolang het veilig is voor moeder en kind.

Thuis bevallen

Als de zwangerschap en eventuele eerdere bevallingen ongecompliceerd zijn verlopen is het mogelijk om thuis te bevallen. De veilige termijn om thuis te bevallen is tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap.

Bij een thuisbevalling is er naast onze begeleiding ook een kraamverzorgster aanwezig die ons zal assisteren. De kraamverzorgster die bij de bevalling aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs, zorgt dat je na het douchen weer in een schoon bed kan liggen en ruimt de spullen op.

‘Voorwaarden’ thuisbevalling:
  • Je bevalt tussen de 37 en 42 weken
  • De zwangerschap is ongestoord verlopen
  • Kraamzorg is geregeld
  • Er is een kraampakket aanwezig (aan te vragen bij de zorgverzekeraar of te koop bij apotheek of drogist vanaf +/- € 25,00)
  • De thuissituatie is geschikt: Het bed staat op bedklossen (80 cm hoogte), de kamer moet goed verwarmd en verlicht kunnen worden, de slaapkamer moet goed bereikbaar zijn: hoeveel trappen zijn er? Is er een lift? De slaapkamer moet hygiënisch zijn en het bed voorzien van schoon beddengoed.

Bevalcentrum West (in OLVG West)

Bevalcentrum West is een alternatief voor een poliklinische bevalling. Je bevalt in een meer huiselijke sfeer dan op de verloskamers. Bevalcentrum West is gevestigd op dezelfde etage als de verloskamers van OLVG West. Mocht zich toch een complicatie voordoen, dan is de gynaecoloog letterlijk om de hoek.

Omdat er bij een poliklinische bevalling eigenlijk niets anders gebeurt dan thuis, zijn de bevalkamers zo huiselijk mogelijk ingericht. Bijna elke kamer heeft een normaal tweepersoonsbed, dat wel net zo hoog gezet kan worden als een bed op klossen bij een thuisbevalling. Er is een comfortabele bank en een koffietafel. Elke kamer heeft een eigen badkamer met bad, wc en douche. Er zijn zelfs twee kamers met een extra groot bad voor vrouwen die graag in bad willen bevallen. Tijdens of na de bevalling kan je partner bij jou en de baby in bed komen liggen.

Voor bevallen in Bevalcentrum West hoef je vooraf niets te regelen. Als je tijdens de bevalling besluit om het laatste stuk af te maken in Bevalcentrum West, zal je verloskundige op dat moment bellen of er plaats is. Je kan dus niet van te voren een plek reserveren en hebt dus nooit garantie op een plek. Dit ligt geheel aan de drukte op dat moment. Reserveren kan overigens ook niet in alle andere ziekenhuizen.

De kosten voor een bevalling in het Bevalcentrum West zijn hetzelfde als voor andere poliklinische bevallingen. Om te weten wat de afspraken zijn over de vergoedingen voor dit jaar kan je het beste contact opnemen met je eigen verzekeraar. Vraag dan direct of je de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt.

Bevalcentrum West heeft regelmatig een informatiemiddag zodat je een bevalkamer kunt bezichtigen.

Poliklinisch bevallen (meestal OLVG West of VU MC)

Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch te bevallen op een verloskamer. Een poliklinische bevalling verloopt in principe hetzelfde als een thuisbevalling. Je bevalling wordt dan begeleid door één van onze verloskundigen op een verloskamer van het ziekenhuis. Het voordeel van poliklinisch bevallen is dat je niet meer vervoerd hoeft te worden indien zich een complicatie voordoet. De gynaecoloog komt dan naar je toe op de verloskamer.

Ook als je poliklinisch wilt bevallen komen we in principe eerst bij je thuis om te beoordelen hoe ver je in de bevalling bent. Daarna bellen we naar het ziekenhuis van jouw keuze om te vragen of er plek is. Zorg altijd dat je vluchttas klaarstaat. Vergeet ook de maxicosi niet! Denk ook na over vervoer naar het ziekenhuis.

Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie geldt in 2019 een eigen bijdrage van € 357,84. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. Voor een poliklinische bevalling in een ziekenhuis verschilt de eigen bijdrage per ziekenhuis. Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.

Medische indicatie

Als je bij de gynaecoloog onder controle bent, beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat je bij ons onder controle bent, maar wel verplicht in een ziekenhuis moet bevallen. We noemen dit een plaatsindicatie. Dit zal allemaal besproken worden tijdens de zwangerschap.

Het kan voorkomen dat we de zorg tijdens de bevalling moeten overdragen aan een gynaecoloog. Je krijgt dan een medische indicatie. Enkele voorkomende medische indicaties die kunnen ontstaan tijdens de bevalling zijn bijvoorbeeld pijnstilling, groen vruchtwater en onvoldoende vordering. Het verloskundige team van het ziekenhuis neemt de zorg dan over. De eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling zal dan vervallen. In dat geval worden de ziekenhuiskosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage en geen eigen risico.