Kraamtijd

Tijdens de kraamtijd komen we regelmatig op bezoek om te kijken hoe het met jullie gaat. De kraamverzorgster speelt hierbij een belangrijke rol. Zij is in meer of mindere mate overdag bij jullie aanwezig en weet precies wat er speelt en hoe het met moeder en kind gaat. Zij fungeert als tussenpersoon die ons van informatie voorziet met betrekking tot jullie welzijn. Bij problemen neemt de kraamverzorgster contact met ons op.

kraamtijd verloskundigen De Bilderdijk

In ’t kort

  • Kraamzorg komt dagelijks
  • Kraamzorg ongeveer tot 8 dagen na de bevalling
  • 3 contactmomenten met verloskundigen
  • Verloskundigen dragen zorg over aan huisarts
  • Kraamzorg draagt zorg over aan consultatiebureau
  • Aangifte van de geboorte binnen 3 dagen

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed.

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging van moeder en baby, het geven van voorlichting over bijvoorbeeld borstvoeding en het beantwoorden van vragen. Ze controleert dagelijks het herstel en de gezondheid van jou en de baby (zoals kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen). Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met de moeder of de baby, overlegt ze dit met ons. Bovendien doet zij de basis van het huishouden; de was van moeder en kind, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair.

 

Wat je kunt verwachten van de kraamtijd

Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling, bij complicaties kan verlenging worden aangevraagd. Ook wij zullen in de kraamweek ongeveer drie contactmomenten hebben. Aan het einde van de kraamweek dragen we de medische zorg over aan de huisarts.

De kraamverzorgende draagt over aan het consultatiebureau. Vanaf dat moment zijn zij het aanspreekpunt als het gaat om de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Een consulatiebureauverpleegkundige komt de eerste keer op huisbezoek (meestal binnen 1-2 weken) om kennis te maken en geeft informatie over het consultatiebureau. De vervolgafspraken zullen op het aan jou toegewezen consultatiebureau zijn.

Onze rol tijdens de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd zijn we altijd te bereiken in geval van vragen of problemen. Je kunt ons het beste bereiken via het spoednummer. De dag na de bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis komt een van de verloskundigen langs voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek informeren we naar het welzijn van jou en de baby.

Wanneer bellen tijdens de kraamtijd:
  • Koorts
  • Temperatuur van de baby onder de 36,5 graad Celsius. Een baby kan in de eerste week moeite hebben om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Door huid-op-huid contact kan de temperatuur meestal weer snel normaal worden.
  • Temperatuur van de baby boven de 37,5 graad Celsius (controleer of de baby niet te warm ligt, zet de muts af en haal eventuele extra dekens en/of kruik weg).
  • Hevige buikpijn die niet zakt met pijnstillers en rust (in combinatie met koorts of ruim bloedverlies altijd bellen)
  • Te ruim bloedverlies. Indien je elke half uur je kraamverband moet verwisselen of achter elkaar een aantal grote stolsels verliest.
  • Borstontsteking. Tekenen van een borstontsteking kunnen zijn: warme, rode harde pijnlijke plek, hoge koorts, rillen, ziek voelen. Probeer je borsten goed leeg te laten drinken of kolven. Masseer hierbij de warme rode plek richting je tepel. Lukt het niet om de rode plekken weg te krijgen en zakt de koorts niet, neem dan contact op.
  • Trombose. Er is een licht verhoogde kans op het krijgen van trombose in het kraambed. Dit kan worden veroorzaakt door te weinig beweging. Probeer dan ook af en toe te mobiliseren als je lichamelijke conditie dit toelaat. Door te weinig beweging kan er een bloedstolsel ontstaan in een bloedvat. Je kunt hierbij verhoging krijgen. Neem contact op als je een pijnlijke plek of zwelling heb in je been. De huid ziet er vaak rood en gespannen uit.
  • Psychose. Een ernstig probleem als een psychose komt heel weinig voor. Je voelt je heel angstig, extreem onrustig en soms heb je waanbeelden. Je slaapt nauwelijks en gedraagt je niet normaal. Je partner of familie merken dit meestal als eerste op. In geval van een psychose kan een tijdelijke opname op een psychiatrische afdeling noodzakelijk zijn.

Tips & info

Tips

Schrijf je op tijd in voor kraamzorg (liefst voor 16 weken zwangerschap).

Denk aan je rust, probeer niet te veel visite te plannen in de eerste week.

Regelen

Baby aangeven binnen 3 dagen na de geboorte

Aanmelden zorgverzekering

Nacontrole

Op verzoek is nacontrole mogelijk, 6 weken na de bevalling