Leefstijl

De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je ongeboren kind. Het is dus belangrijk hierop te letten gedurende de zwangerschap.

leefstijl tips zwangerschap De Bilderdijk

In ’t kort

  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag
  • Een kinkhoestvaccinatie is mogelijk vanaf 22 weken (’22 weken prik’)
  • Medicatie in overleg met de huisarts
  • Rook niet en drink geen alcoholhoudende producten

Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Sportte je al en ben je zwanger, dan kunt je gewoon blijven sporten. Luister wel goed naar je lichaam en breng jouw eventuele begeleider op de hoogte. Als je merkt dat het klachten geeft of als je er heel moe van wordt, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Zorg dat je voldoende (water) drinkt tijdens het sporten.

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig.

Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die uw buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De rechte buikspieren maken namelijk plaats voor de groei van je baarmoeder.

Kinkhoestvaccinatie

De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby’s die niet of onvolledig zijn ingeënt.

Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. De Gezondheidsraad heeft daarom het advies uitgebracht om zwangere vrouwen te vaccineren. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

De antistoffen die de moeder aanmaakt, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Alle zwangere vrouwen krijgen de 22 wekenprik gratis aangeboden. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. Je kind hoeft in de meeste gevallen dan ook een vaccinatieprik minder te krijgen.

Kijk op de site van de GGD waar je de 22 wekenprik kunt halen.

Medicatie

Tijdens de zwangerschap moet je zorgvuldig zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Het is ook nuttig om de apotheek te zeggen dat je zwanger bent. Als je medicijnen gebruikt vraag dan altijd advies aan de huisarts.

Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. In de bijsluiter staat altijd hoeveel je mag gebruiken. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met je huisarts. Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. In sigaretten en tabak zitten schadelijke stoffen.Hierdoor ontstaat een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een slechtere zuurstoftoevoer naar het kind. Als gevolg hiervan bestaat het risico dat de baby minder groeit (vermagering). Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren, waardoor ze kwetsbaarder zijn. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan luchtwegen en wiegendood komt vaker voor in gezinnen waar gerookt wordt.

Alcohol

Als je zwanger bent heeft alles wat je eet of drinkt invloed op je kind. Alcohol kan de hersenen van het ongeboren kind beschadigen. Je kind kan levenslange gezondheidsklachten krijgen of zelfs verstandelijk gehandicapt raken, het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

De Gezondheidsraad heeft in 2005 een nieuw advies gegeven om geen alcoholhoudende producten te drinken in de kwetsbare periode van conceptie, zwangerschap en borstvoeding, om de volgende redenen:

  • Voor aanstaande ouders: verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op een miskraam.
  • Zwangere vrouwen: alcoholhoudende drank verhoogt het risico van een miskraam, vroeggeboorte en foetaal alcohol syndroom (FAS). Dit kan de latere
    psychomotorische ontwikkeling van het kind ongunstig beïnvloeden.
  • Ook tijdens de borstvoedingsperiode wordt het afgeraden om alcohol te nuttigen.