Praktische info

CORONAVIRUS/COVID-19 MAATREGELEN

 

Voor zover bekend heeft een infectie met het nieuwe coronavirus bij zwangeren hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er ook geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby.

Door de Nederlandse organisatie voor verloskundigen (KNOV) is er een advies gegeven omtrent de verspreiding van het COVID-19 virus. Wij hopen dat jullie begrip hebben voor de maatregelen die genomen worden om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, dit voor zowel jullie als zwangeren en kraamvrouwen, maar ook voor ons als zorgverleners.

Omdat wij over twee minder publieke locaties beschikken vinden er sinds 13 maart geen verloskundige controles meer plaats op de locatie OLVG west. Hierdoor kunnen wij/jullie mede zorg dragen in het verminderen van het bezoekersaantal in een (grote) publieke locatie zoals een ziekenhuis en zo mensen met een zwakkere gezondheid beschermen. Uiteraard is het OLVG nog steeds een veilige locatie en kun je daar bevallen en indien nodig voor een consult naar de gynaecoloog gaan.

Verloskundige afspraken zullen plaatsvinden op de Bilderdijkstraat 154A of op Zeilstraat 27. Neem contact met ons op indien je vragen hebt over je afspraak.

 

Wat verandert er?

De tijd tussen jouw controles wordt langer, hierdoor kom je minder vaak op controle. We volgen hierin de adviezen van de KNOV. Sommige controles gaan telefonisch plaatsvinden.

 •  Normaal gesproken zijn er ook controles die meer draaien om het beantwoorden van vragen en verstrekken van informatie, maar niet zozeer noodzakelijk zijn voor het vervolgen van jouw zwangerschap. Déze controles gaan per heden vervangen worden door telefonische consulten. Je hebt van ons een e-mail ontvangen met hierin het controle-schema of je wel of niet fysiek gezien moet worden op de praktijk. Indien er toch een fysiek bezoek nodig of gewenst is zullen we dit met elkaar bespreken.
 • Consulten die wél op de praktijk plaatsvinden zijn dus minder frequent maar ook zo kort mogelijk. Wij voelen aan je buik, luisteren het hartje van de baby en meten de bloeddruk. Om je vragen te bespreken zullen we de dag vóór je controle telefonisch contact met je opnemen om op deze manier de wachtkamer zo leeg mogelijk te houden en de consulten zo kort mogelijk.

Alles op een rij:

 • Afspraken op de praktijk nog steeds volgens schema (zie e-mail)
 • Indien blijkt dat een telefonische afspraak niet volstaat, zullen we in overleg een fysieke afspraak inplannen.
 • Blijf bij koorts, verkoudheidsklachten en andere gezondheidsklachten thuis, kom bij de genoemde klachten niet naar de verloskundigenpraktijk. Mijd sociaal contact. Bel met de huisarts als de klachten verergeren (koorts >38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig heb. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM. Indien je (dringend) verloskundige hulp nodig hebt kun je altijd de dienstdoende verloskundige bereiken via het spoednummer. Neem bij twijfel over klachten contact met ons op. We zullen altijd naar een passende oplossing zoeken. Bij klachten of verdenking COVID-19 zullen wij indien nodig een bezoek inplannen met persoonsbeschermende materialen.
 • We vragen je alleen naar het spreekuur te komen, dus zonder partner of kinderen
 • Tijdens de controles zullen wij jullie geen hand geven.
 • Kraamvisites door de verloskundige vinden telefonisch plaats, tenzij bezoek noodzakelijk of gewenst is. De kraamverzorgende verleent wel zorg in huis en neemt regelmatig contact met ons op.
 • De nacontrole na 6 weken vindt telefonisch plaats.
 • Bevallen is mogelijk in het bevalcentrum, ziekenhuis of thuis. Partners mogen uiteraard wel aanwezig zijn tijdens de bevalling. Indien je partner klachten heeft, geef dit bij ons aan, dan kunnen we hier rekening mee houden tijdens de bevalling. Er kan dus maximaal één persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Zorg dat oppas voor andere kinderen is geregeld. Bezoek of visite in het ziekenhuis is niet mogelijk.
 • Consulten in het ziekenhuis vinden plaats zonder partner of kinderen
 • Je kunt ons altijd bellen bij ongerustheid over je zwangerschap, bevalling of kraamtijd (praktijknummer 020 683 59 59 tussen 09:00-15:00u ma t/m do of de dienstdoende verloskundige via het spoednummer 020 592 38 98)

Vragen of grote ongerustheid

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je wellicht zorgen over het coronavirus. Dat is begrijpelijk. Klik hier voor de meest actuele informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en de antwoorden daarbij.

Voor vrouwen die ondanks al deze informatie veel stress en onrust ervaren, bieden we online communities aan. Daarbij ga je online met een groepje zwangere of nét bevallen vrouwen drie keer in gesprek. Dit gesprek wordt begeleid door een verloskundige en een psycholoog. Lees hier meer over deze online communities en hoe je je aanmeldt.

Orfeus App

Met de Orfeus Zwanger! App heb je altijd inzage in het zwangerschapsdossier dat wij voor jou bijhouden.

Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer je bent uitgerekend, de bloeduitslagen bekijken en de zwangerschapskaart downloaden. Daarnaast kun je in de App zien wanneer de volgende afspraak met de verloskundige gepland staat.

Vraag de assistente om de inlogggevens indien je interesse hebt in deze App. Met onze praktijkcode en een persoonlijke pincode kun je de App installeren en openen.

Vergoeding verloskundige zorg

Verloskundigenzorg wordt altijd door het basispakket van de zorgverzekering vergoed indien je verzekerd bent. Bestudeer wel altijd de polisvoorwaarden voor aanvullende vergoedingen zoals kraamzorg, een poliklinische bevalling, kraampakket etc. Soms kun je nog wisselen van verzekering of extra modules activeren.

Zwangerschapsverklaring

Met een zwangerschapsverklaring kan jouw werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Zodra de officiële uitgerekende datum bekend is kunnen wij een zwangerschapsverklaring voor jou uitschrijven.

Op de zwangerschapsverklaring staat:

 • dat je zwanger bent
 • wanneer de vermoedelijke bevallingsdatum is
 • persoonlijke gegevens
 • burgerservicenummer